Ränta höjdes – och kvällstidningarna bryter ihop – för din skull

Ränta
Ränta

I veckan höjde riksbanken ränta med 0,25%. Läser man kvällstidiningarna, så verkar det som om världen rasar samman. Jag lovar det är inte så. Har du en eller flera miljoner i skuld, så blir det en högrekostnad av omkring 145 kronor per lånad miljon, i månaden. 145 spänn, det är en dryg pizza en fredagaskväll, lägg till ett par öl eller n flaska vin så har du med råge passerat summan. Om du då i stället avstår från detta frdgasnöje innebär det två saker, dels att din hälsa blir bättre, och att du har den magska summan, du behöver för att kunna pröjsa den högre räntekostnaden. 

Ränta – Betala av – Amortera

Å andra sidan, betalar du av 2950 sek, och har en ränta på 5%, så har du samma kostnad som tidigare, du får ju samma ränta fast den är högre, men på ett lägre belopp. Det är anledningen till att du hela tien ska betala av, och gärna avstå från bankernas erbjudande om att slippa amortera.   Den förre statsministerns devis om att “Den som är satt i skuld, är icke fri”, den håller än, och kommer att hålla för lång tid framöver. Så länge du amorterar, så är det knappast någon kris för din del. Om har du en och annan miljon i skuld, för att du skaffat bostad, så spelar 145 spänn vare sig till eller från. Lever du på marginalen, finns det med stor sannolikhet annat du kan ändra på för att förbättra din ekonomi.

Ränta gör grisen fet
Ränta gör grisen fet

Jag läser i den annars så nyanserade morgonblaskan SVD, man har hittat någon snyftande sparekonom, som berättar at folk är jätteoroliga. De kan få ökade kostnader på upp emot 500 sek i månaden. Sparekonomen tycker att fyra procent i ränta är jättehögt. Tja, hur länge har hon varit med. Jag minns när jag köpte mitt första hus, 1979, då hade vi statliga lån, som vi tog över, då till en ränta på 8%. Topplånen låg på 11-12%. Tjäna. Å andra sidan ska sägas att vi behövde inte miljoner för att skaffa hus, det räckte med några hundra tusen. 

Pensionsförsäkring

Ränta
Ränta

Satte man in pengar på pensionsförsäkring, så blev det i slutet av 1980-talet glada besked när försäkringbolagen kom med sina avkastningar, det handlade om närmare 25% för de flesta. Det man inte visste var att inflationen låg på nästan lika höga siffror, så det som hände var att man fick en hiskeligt massa pengar, men ganska värdelösa. Numera är man glad om man får en avkastning på kanske 3,5% som vissa nischbanker erbjuder. Då till en inflation på 6%, så även här går det illa.
Jag kollade på Skandias avkastning, numera bara kapitalförsäkringar. Den ligger på 4% just nu. Något bättre än nischbanker, men ändå under inflationen. Hade man pensionsförsäkring, så hade man skattevdraget som man fick ränta på, och därför kunde man räkna in minst 30% högre avkstning. Så det borde bli 5,2%. Det närmar sig inflationen.

Sätt dig in i ekonomin – och bekymra dig inte för vad tidningarna skriver.

Ränta
Ränta

Kanske lite drastiskt, men ju mer du kan, ju mer slipper du oroa dig. Du vet hur mycket det påverkar just dina förutsättningar om riksbanken höjer, eller för all del sänker räntan. Det kommer man med stor sannolikhet att göra så småningom. Då till tidningarnas förtret, för då måste dom ju berätta hur mycket pengar du sparar, om riksbanken sänker sin ränta med 0,25%. Du vet ju redan att du sparar 145 spänn per miljon du har i skuld.
Du kan ju försämra hälsan med en pizza och någon öl en fredgaskvll i veckan. Eller så förbereder du dig för nästa räntechock, och höjer din amortering. Låt banken ta de där 145 kronorna, eftersom du ändå inte har sett dom. Efter tjugo månader har du betalat av så pass, att en ny räntehöjning om 0,25% enbart återställer ina kostnader till det du betalar idag. Blir det flera sänkningar, så gör samma sak. Det som händer är att du bibehåller din hälsa, och förbättrar din ekonomi. Det är kul.

Ett svar på “Ränta höjdes – och kvällstidningarna bryter ihop – för din skull”

  1. Pingback: Fotvård: Stegen till friska och vackra fötter - säker . 998

Lämna ett svar